Kişniş, kinzi ya da aş otu olarak bilinen bu bitki salatalarda ve yoğurt çorbalarında kullanılır. Yaz aylarında taze taze tüketilir fakat kış mevsimi gelince salamurası kurulur.
Olgunlaşan çavdarların taş değirmenlerde öğütülmesiyle üretilen çavdar unu evlerde öncelikle çeşitli hamur işlerinde kullanılır. Sağlık açısından buğday unundan daha faydalıdır.
Yusufeli ve çevresine ait geleneksel lezzetlerden biri olan erişte, incecik açılan yufkaların kesilip kurutulmasıyla elde edilir. Üretimi gibi tüketimi de özel olan bu ürünün, damak zevkine göre birçok farklı yapım tarzı vardır.
Diğer adı "ktlama şekeri" olan Erzurum şekeri; saf ve katkısız şeker pancarı bitkisinden üretilir. Diğer şekerlere göre sert oluşu, çay keyfinizi daha da artırır.
Erzurum’un İspir yöresindeki dutlar; tam mevsiminde toplanıp tek tek seçilerek özenle kurutulur. Kalitesi ile ön plana çıkan İspir dut kurusunu, çullama yapımında veya çay saatlerinde tüketebilirsiniz.
Diğer adı üvez olan kara hurma; Artvin Yusufeli çevresinde yetişen ve turuncu hurmanın kültürize edilmemiş hali olan, bir nevi yabani hurmadır. Mucizevi bir meyve olan kara hurma, tam bir şifa kaynağıdır. Oldukça meşakkatli bir süreçten geçerek sofralara ulaşır.