Tulum peyniri; ülkemize özel zengin peynir çeşitlerinden birisi olup kendine özgü tadı ile diğer peynirlerden ayrılmaktadır. Kahvaltılarda; doğal köy ekmeği ile veya kızarmış ekmek ile muhteşem bir lezzet sunan tulum peyniri, aynı zamanda zengin besin içeriği ile sağlık açısından da oldukça faydalıdır.
Tulum peyniri genel olarak; Erzincan, Erzurum, Elazığ, Konya ve Bingöl, gibi illerimizde üretilmektedir. Kaliteli ve lezzetli bir tulum peyniri üretmek oldukça emek gerektirir. Ayrıca tulum peyniri, üretiminde kullanılan sütün özellikleri nedeniyle farklı lezzetlerde olmaktadır. Bu nedenle; Erzincan tulumu ile İzmir tulumu arasındaki anında fark edilir.
Tulum Peynirinin Yapılışı
Tuluum peyniri üretimi için, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların sütleri mayalandırılır ve bekletilir. Daha sonra mayalanana süt süzgeçten geçirilerek süzülür ve bir gece dinlendirilir. Ardından oluşan peynir daha büyük torbalara konularak bir süre daha bekletilir. Bekleme aşamasında suyu tamamen süzülen tulum peyniri, bakır kaplarda ufalanır ve özel bir tuz eklenerek tatlandırılır. 10 gün bekleme süresinden sonra, tulum peyniri hayvan derileri içinde veya kıl keçisi tulumunda bekletilir.